måndag 28 februari 2011

Honolulu

Sista söndagen i månaden åker vi till något som kallas för One A Month Church. De är en gudstjänst utomhus i en park som alla kan komma till. Speciellt hemlösa och fattiga går dit. Man kan vinna mat och alla möjliga saker och så serveras de mat. Och allt är gratis. Så STN är med där och hjälper till att dela ut mat och be och allt möjligt. Superhäftigt för de är så mycket mer än en kyrka. Tog dock väldigt lång tid att packa ihop alla stolar och sånt efteråt så vi var inte hemma försen vid 3 tiden och vi åkte dit vid 8. 

Så på eftermiddagen åkte jag med Graham, Andreas, Huy och Jason till ett shoppingcenter i Honolulu. Jag köpte en söt vit topp. Sen skulle vi träffa resten av team 1 alltså vi som va på Molokai förra veckan för att äta middag för imån kommer de andra teamet tillbaka från Molokai. Men vi han inte riktigt i tid för bussarna här är jättekonstiga och man vet inte riktigt när de kommer. Så de andra hade redan ätit och restaurangen stängde så vi gick och köpte mat på ett annat ställe och åkte sen hem med bussen. 

Har varit en mycket trevlig dag! Och livet här är hut underbart som helst ibland även om de kan vara väldigt svårt ibland.

14/2 Måndag Molokai

Alla hjärtans dag. Till frukost blir de hot bred från gårdagen. Efter de åker tjejerna till ett kaffe ställe och hade tjejsnack och killarna åkte till ett annat ställe. Så vi fick fråga ledarna vad vi ville om allt möjligt. Sen åkte vi hem och packade in massa saker i bilarna inför hajken som vi sen skulle åka på. Åkte sedan till Molokai Burger för lunch och sen vidare till Andrews "hus". Vi hade en tävling tjejerna mot killarna om vilka som kunde sätta upp sitt tält snabbast och med en hand.

Vi hittade en spindel. Och för er som undrar så höll jag absolut inte i den. 




Mason slår bläckfisken mot marken för att göra den mörare

 


När vi va klara med de gick vi ner till stranden som låg ca 100 meter bort för att bada men de va inget bra badställe där så de slutade med att vi satte oss ner och Carl hittade en kokosnöt som han försökte öppna. Sen kom Andrews kompisar förbi med nyfångad bläckfisk. De va väldigt cool för den ändrar färg när den dör. Från blågrå till svartbrun. Så de blev bläckfisk till middag plus nån slags hawaiifisk, rådjur, pasta med räkor, ris och vitlöksbröd. läckfisken va ganska seg att äta men de vanliga fisken var god. Till efterätt blev de bananer med choklad.

Hawaii fisk

Sedan skrev vi alla hjärtans daglappar till varandra. Så alla hade en lapp med sitt namn på och så skickade de runt så att alla skrev något på allas lappar. Efter de hade vi andakt och vi fick lyssna på Andrews testimony.

söndag 27 februari 2011

Surferschurch

Kom precis hem från Surferschurch. De är på lördag kvällar som vi åker till en familjs trädgård och har grymt bra lovsångs gudstjänst. Vi är ute i deras trädgård och de hänger ljusslingor runt omkring och de är supermysigt. Dock är de ganska kallt på kvällen och en hel del myggor men de överlever man.

Idag har vi varit lediga eftersom de är lördag så jag åkte till en helt underbar strand med Hanna och Jennie. Har tyvärr inga bilder eftersom jag glömde min kamera. Men vattnet var verkligen sådär sjukt blått och turkost. Man kunde se botten där de va 2 meter djupt. Superfint väder hela dagen också. Dock har jag bränt mig här och va men är ganska glad ändå för nu är jag inte så hemskt blek längre.

Igår slutade vi redan kl 3 på eftermiddagen för att de är fredag så vi åkte till en strand då med och flera av oss surfade. Tyvärr så hann jag inte hyra någon bräda men jag hade de trevligt på land också.

Bild från igår

fredag 25 februari 2011

Grattis brorsan!

Min kära lillebror fyller 17 år idag den 25. Lite knäppt blev de för mig dock då de är förmiddag för mig nu men sen kväll hemma. Så för mig har min brors födelsedag precis börjat men för honom är den snart slut. Så jag hoppas att du har haft en fantastisk dag och jag saknar dig lillebror! Vill bara att du ska veta att du har gett mig så mycket glädje i livet och att
Hans ett antal år sedan

Semester 2006 höga kusten
Älskar er! 

Söndag den 13/2 Molokai

Frukost kl 8. Våran mjölk va slut så vi hade en massa annat konstigt till våra flingor istället. Efter frukost åkte vi till samma kyrka som dagen innan och jobbade igen. Vi fixade ännu mer med gungställningen så att den stod helt rakt och sen hällde vi cement i hålen.

Andreas och Graham gör nya picnick bord vid kyrkan

Gungställningen sätts på plats

När vi va klara gick vi till skateparken i Molokai som Skatetävlingen ska vara och hängde lite där. Jag provade på att åka runt lite på en skateboard och de va några gulliga barn som försökte lära mig att åka på skateboarden. Ramlade en gång men de va på låret som tur va. Sen gick vi och köpte glass och sedan hem.

Jason i skateparken
Carl

När vi kom hem till idrottshallen som vi bodde i så spelade Andrew, en lokal kille som har gått STN Internship och som va med oss en hel del, och hans kompisar volleyboll. De gör dom tydligen varje vecka. De roliga är att de är folk i alla åldrar som är där och spelar. Från ca 10 år till ca 60. De blir väl så när man bor på en sån liten ö.

De blev taco till middag och sen efter de åkte vi in till stan igen för att köpa hot bred. Så galet gott. De är en jättestor och tjock brödkaka som de delar och emellan kan man ha olika saker som tex creamchees, bluberry, strawberry, cinnamon och butter. De är alltså en familj som har öppnat detta och de har öppet mellan 9 på kvällen till 5 på natten. De är en jättepopulär grej på Molokai. Sen åkte vi till en pytteliten hamn och satte oss på en brygga och hade andakt och Zack hade sitt testimony.


En del av gruppen vid Hot bred skylten


Superbra dag!

God eftermiddag

Sitter i en soffa och tar de lugnt efter en hel dag av städning. Är lite trött då min sömn blev lite konstigt inatt. Hade ju all night prayer och jag skulle be mellan 2-3 så gick och la mig vid 23. Gick upp 1:40 och gick och la mig igen vid 3:30. Hade dock svårt att somna sådär mitt i natten haha. Gick sedan upp 6:30 för att skypa med
min kära Mikaela! Så sov knappt 6 timmar inatt vilket är alldeles för lite för mig.

De gick bra att be mitt i natten faktiskt. Tiden bara flög förbi och de kändes som vi bara satt där i 15 minuter.
Väntar nu på att Julia ska komma hem från Feeding the hungry som halva gruppen hade idag. Sen ska vi förhoppningsvis åka till Walmart och handla lite. Min nutella är slut igen!

torsdag 24 februari 2011

All night prayer

Kl 20:00 Hawaiitid startade vi all night prayer. Så kl 20 hade vi worship i en timma och sen har vi ett schema på folk som ber en timme i taget. Så jag + 5 andra ska be mellan kl 2 och 3 inatt. Vi ska be för porrklubben Devine plesures och strippklubben Texas bar som ligger här. Vi har nämligen  möjlighet att köpa båda ställena om vi får vårat banklån beviljat eller får in pengar på nått sätt.
Vi ska även be för lite andra saker som området vi bor i till exempel. De är nämligen de allra farligaste området på hela ön med massa drogförsäljning och bråk och annat.

Så de är vad jag ska göra inatt.

Hääärligt

Tjoho! Sitter i min säng och försöker lägga in bilder från dagen men de funkar sådär. Min lilla kamera verkar inte vara speciellt sammarbetsvillig. Dessutom så har min stora kameras vanliga objektiv gått sönder. Tror att de är skräp i så måste hitta nån kameraaffär här som kan kolla på de. Så de är trist!

Idag har vi iaf börjat som vanligt med quiet time och sen hade vi teaching igen. Varje lektion är 2 timmar och vi har 4 teachingtillfällen i veckan. Plus att vi har bibelstudie också. Så de är ganska mycket plugg. Vi har prov varje onsdag kl 18. Så jag kom precis tillbaka från att ha gjort ett prov.

Efter teaching hade vi international prayer och sen hade vi big wednesday och de betyder att någon som går SLS alltså är här i ett år som håller i de. Ibland berättar de om något som de tycker om som tex killen som hade de idag gjorde. Han tyckte väldigt mycket om motorcyklar och racing så han pratade om de. Sen hade han en musiktävling där man skulle gissa titel och artist på låten som spelades och min grupp vann, wiho!


Efter de hade vi lunch och sen åkte vi till en strand i nån annan stad och lärde barn att simma och surfa. De va så galet kul! Vi han surfa lite själva också innan barnen kom och jag lyckades fånga en våg som man säger (catch a wave). Alltså när man åker med på vågen. Dock stod jag bara på knä men nästa gång så!


Simgruppen som jag va med i.

Hanna och våran simelev


Jennie och Hanna med barnen

Jag, Hanna och  våran elev

Graham och hans elev



onsdag 23 februari 2011

Lördagen den 12/2 Molokai

 Den här dagen åkte vi till ”stan” och gick på Farmers market som de har på lördagar. VI hade en timma innan vi sedan gick till en kyrka där vi skulle arbeta. Vi städade, gjorde nya picknikbord och satte upp en jättestor gungställning. Vi grävde massa stora hål som den skulle stå i. På kvällen var de andakt och testimony som vanligt. Denna gången var de Nicole som berättade om sitt liv.

Killarna fixar med borden

Vi gräver hål för gungställningen


Feeding the hungry

Hej på er! Idag är de tisdag och de betyder Feeding the hungry. Så på tisdagar har vi FTH här i på STN:s område och på torsdagar har vi de i en annan stad. Dagen började med lokal prayer som Julia höll i. Man ska som intern hålla i vissa saker som tex en prayer då man samlas hela STN i "baren" som vi kallar de. De har varit en gammal bar innan STN köpte de. Och de är där vi samlas och har lektioner och annat. Så man ska göra en prayer som sagt, ett bibelstudie (men de gör man för en mindre grupp) ett testimony och lite annat.

Sen hade vi teaching med Cindy Bauer, frun till grundaren av STN. Hon har alltid våra bibellektioner. Sen hade vi en snabb lunch och efter de hade hälften av oss FTH och andra hälften service team. Så min uppgift på FTH idag var att sitta vid sign in bordet och ta emot de som kommer för att få mat och kolla deras ID och skriva in dom. Sen fick dom sätta sig i kö. När vi är här på STN:s område är de bara STN folk som sköter de vilket etyder att till skillnad från förra gången så fick vi även dela ut mat.

Vi började vid halv 1 tiden och var klara vid 17. Så nu har jag ätit en skål med pasta och väntar på att ännu en teaching ska börja. Vi har nämligen 2 stycken idag. Ikväll kanske de blir riktigt filmkväll med gänget som är här. Hälften av interns är ju på Molokai nu. Vi var nämligen 2 team som åkte dit så jag var i team 1 och nu är team 2 där. De va jättebra att vara i en mindre grupp för de är så mycket lättare att lära känna alla då!

Tar och lägger upp ett inlägg från Molokai igen. Tänkte att jag skulle berätta om Molokai resan en dag varje dag om ni förstår.

Puss och kram

tisdag 22 februari 2011

Svar på fråga

Fråga: Det ser ut att vara många som sitter i rullstol bor dom på samma ställe, där det finns personal eller bor dom för sig själva. Har eran skola avtal med affären på något sätt? Hur ofta delas det ut mat? Dom som kommer för att få mat? finns det inget social kommunalt ansvar för dessa människor. hur har affären råd med att skänka mat, får dom mat för en hel vecka eller en dag i taget? Som jag förstår får du lära dig en del nya saker, kul. Hälsa blomstertanten från mig. Pia


Svar:De flesta sitter på vanliga stolar så de är nästan bara han vid staketet som sitter i rullstol. Men många av dem är mycket gamla och har rullatorer och andra hjälpmedel. Alla som kommer till oss är folk som bor själva eller med sin familj som inte har pengar till mat. De gamla bor alltså inte på något slags hem eller nått där dom får vård. Affärer har gått ihop på nått sätt så att foodbanken har blivit till. Den mat som affärerna skänker är sån mat som blir över. Mest konserver och torr mat. Men ibland en del frukt och sånt också. De får mat för en vecka kan man säga eftersom vi kommer till dom en gång i veckan. Vi har Feeding the hungry två gånger i veckan men vi är på två olika ställen. 
Ja jag får lära mig en hel massa. De ska jag göra mamma! Puss

Fredagen den 11/2 Molokai

Vi gick upp 4:30 och åkte till flygplatsen 5:30. Riktigt tidigt med de gick ganska bra ändå. När vi kom till flygplatesen trodde jag först inte mina ögon. Planet vi skulle åka med var superlitet! De hade plats för ca 9 passagerare och två piloter. Detta förklarar varför vi var tvugna att åka olika tider.  Galet coolt och lite skrämmande att de va så litet. Vi flög inte heller så högt som annars så man kunde se jättemycket. Jag var helt salig efter de flygresan!

 
Denna blid är tillägnad min lillebror!

Vårat flygplan

Utsikten från planet! Honolulu. 


En del av ön Oahu som vi bor på.


Även denna blid tillägnad lillebororsan!

Molokai

På Molokai bodde vi i en gymnastiksal som tillhör Molokai Baptist Church. De fanns små rum med våningssängar som vi sov i. Molokai är en mycket vacker ö och de är så stillsamt och lungt jämför med hur de är här i stan i STN huset. Här hör man hela tiden sirener, bilar och skräniga människor. Jag fick nästan lite nostalgi från Sverige när jag såg ut över de gröna fälten och alla träd. Samtidigt som de ibland kan se ut som att vi befinner oss i Afrika och på vissa ställen är de som att vi är mitt i en regnskog någonstans.


Blommorna utanför dör vi bodde

Befolkningen på Molokai är inte i allmänhet speciellt välbärade så de är väldigt spartanskt där. De har inte ett ända rödljus på hela ön. Och den så kallade staden har endast några mataffärer och nåra turistshopper. Men de finns faktikt ett Subway, dock inget McDonalds haha. Iaf de är väldit litet och enklet. De har ca 7 400 invånare på ön.

När vi kom fram hade vi frukost och sen väntade vi på att resten av gruppen skulle komma. När de hade kommit åt vi lunch och sen åkte vi iväg till en strand. Jag försökte surfa men vågorna var ganska höga och svåra och de var stora rev på sidorna så de gick inte så bra. Jag låg mest och guppade runt på vågorna och de va riktigt trevligt de med. Fast några ånger va de så tor att jag åkte av brädan och tumlade runt i vattnet en stund. Inte så jättekul men bra erfarenhet. Var faktiskt inte rädd någon gång vilket jag trodde att jag skulle vara.

Mason och Huy på stranden

På kvällen hade vi andakt och vi fick höra Chris (en av ledarna) testimony. De är nämligen så att vi varje kväll här ska få höra ledarnas testamonys. 

Tvättat

Hämtade precis mina kläder från torktumlaren. Har tvättat nästan alla kläder jag har här. De som jag hade med mig till Molokai var verkligen galet smutsiga och luktade skunk! Så fatta känslan av att ha fräscha kläder igen. Så skönt! Kände bara att jag va tvungen att berätta om detta haha. Ska nog lägga mig snart hoppas jag men de beror lite på när resten av tjejerna här lägger sig eftersom vi sover i samma rum. De är svårt att sova om alla andra är vakna och för oljud.

Imån tror jag att jag har Feeding the hungry igen! Ser så fram emot de. Så god förmiddag Sverige och god natt Hawaii. Postar även ett inlägg som jag nyss skrev om första dagen på Molokai.

Puss o kram

Feeding the hungry

Insåg precis att jag glömde/inte hann skriva om feeding the hungry som jag hade förra torsdagen, dagen innan jag åkte till Molokai. Så tänkte göra de nu innan jag skriver om nått annat för de är verkligen värt att skriva om.

Så dagen började som vanligt med quiet time sen på förmiddagen fick vi höra Liz testamony. Mycket gripande som de flesta andras testamonis. Sen packade vi in oss och en del mat och körde iväg till ett ställe i närheten av Honolulu. När vi kom dit satt de redan hur många som helt i kö. De var mestadels äldre anties och uncles men också några medelålders.



Vi började sätta upp tält, ungefär som partytält som skydd mot eventuellt regn. Under tiden kom lastbilen från foodbank med all mat. De är ett antal affärer som skänker mat dit. De är från dom som vi får våran mat här på STN också. De är en massa människor som hjälper till att dela ut maten så vi från STN gör inte just den delen. Vi är istället ansvariga för att ta emot dem som kommer. Först fick de skriva in sig, sen frågade vi dom om de ville att vi skulle be för dem. Om de svarade ja så bad vi en kort bön för dem. De va min uppgift. Sen fick de gå och sätta sig i en ny kö för att vänta på att få hämta mat. Under tiden när alla kommit till den andra kön och väntade på att få hämta mat gick vi runt och pratade med dem.


Jag är så stolt över mig själv. Jag som vanligtvis inte är den som tar kontakt och tar första steget pratade och bad med en massa människor. Bara de att jag är är tvungen att be på engelska och oftast högt inför en massa människor. De är helt galet att jag faktiskt gör de.

Iaf så fick jag riktigt bra kontakt med en dam som hette Elisabeth. Hon var hur gullig som helt. Hon hade gått igenom en massa svåra saker som att förlora en son, kämpa mot bröstcancer och en hel del andra saker. Hon visade sig äga en blomsteraffär i närheten och bjöd dit mig för att lära mig att binda blommor. Hade varit superkul om jag hade tid för de någon dag. Sen va de en gubbe som hade tagit kort med an massa folk från Feeding the hungry som tog en massa kort med mig. Han va supergullig. Pratade också med en kvinna som var sjuksköterska och skojade runt med en kille som inte kunde så mycket engelska men som var jättetrevlig och rolig. Alla var så himla gulliga och söta!


Trött STN-are på väg hem.

Tillbaka!

Då va man tillbaka på Oahu, ön vi vanligtvis bor på! Det har varit 10 underbara, långa, roliga, knäppa och känslosamma dagar. Ska nu försöka få in alla mina bilder i datorn och sen försöka skriva lite mer om Molokai. Kan bara säga att jag kom tillbaka hit till STN huset vid 12-13 tiden idag. Hawaiitid. Efter de åkte jag och några till ett café och åt lunch. Ikväll ska vi gå på bio. Vi ska vi gå på bio och se en film som heter Unknow. Ska bli kul!

Puss o kram

fredag 11 februari 2011

Puss o kram

Imorgon bär de av igen. Dags att hälsa på grannön Moloki. Vi åker här ifrån kl 5.30 imorgon, fredag morgon och ska var där i 10 dagar. Under nästa helg är vi med och anordnar en skatetävling där borta. De ska bli superkul! Mer än så vet vi inte för dom vill att hela resan ska vara en överraskning. Men vi ska göra massa roliga saker iaf!

Så detta blir de sista inlägget på 10 dagar eftersom vi inte får ha med oss datorer så tänkte bara säga jag är så glad att jag har fått den här möjligheten att få åka till Hawaii och jag älskar min familj och mina vänner så mycket och jag saknar er men jag har de samtidigt hur bra som helst här.

Vi hörs om ett tag! Puss och kram på er!

torsdag 10 februari 2011

Frågor o svar

Dags att sova. klockan är redan midnatt här. Imorgon är de äntligen min tur att vara med på Feeding the hungry och jag ser jättemycket fram emot de!

Fråga
- Nu har du varit hemmifrån över en vecka saknar du oss här hemma? Vem är Vanessa, är hon ledare? Tur att det inte var dina naglar som blev målade, när du skulle tvätta tälten. Vad gör man när man smittar barnen? klockan är nu i sverige 6.50 på morgonen, saknar dig men förstår att du har det bra men väldigt annorlunda.  
kramar i massor 
mamma

Svar: Mamma vad menar du med smittar barnen? Har jag råkat skriva fel? Som svar på din andra fråga, Vanessa är en intern precis som jag. Men hon har väldigt stark tro och har ett otroligt stort hjärta. Hon är från Kanada så vi pratar engelska med varandra som man alltid måste göra. De är lite svårt att uttrycka känslor och annat på engelska men de går bra. Ja nu har de gått en vecka och de känns väldigt konstigt att jag ska vara här så länge som tre månader. Klart att jag saknar er där hemma och jag saknar tryggheten som jag har med er och att alltid veta att jag är älskad av er. Livet här är inte bara lätt och då kan jag längta hem till den säkerhet som jag har där. Men samtidigt känner jag att de här kommer bli något riktigt bra och jag vill satsa helhjärtat och jag tror de är lättare att göra de om man inte har hemlängtan eller känner saknad så därför försöker jag att inte reflektera över hur vida jag längtar hem eller inte.

Svar till Hans: Ja ska försöka ta kort på så många snygga bilar jag kan och skicka dom till dig!

Älskar min familj!


Svarar bara på de kommentarer som är frågor för jag måste svara här i bloggen eller kommentarsfältet men om jag svarar i kommentarsfältet så är de risk att ni inte märker att jag har svarat. Men fortsätt gärna kommentera och ställ hur mycket frågor ni vill.

Kraaamar!

På fredag!!

Okej jag åker till Molokai kl 5.30 på fredag morgon. Wiiihoo! De ska bli så kul! Vet inte riktigt vad vi ska göra där än förutom att vi ska hjälpa till att anordna Freedom Skate Contest, en skatetävling. Men dom säger att de ska bli superkul så jag ser fram emot de. Dock får vi inte ha med oss datorer dit så jag kommer inte kunna uppdatera bloggen på 10 dagar från och med fredag. Kan lova att de lär bli en hel novell när jag kommer hem istället.

Idag efter mötet gick jag och Daniella till Foodland, en mataffär och köpte lite mat och sånt. Jag köpte lite mörkare bröd och salami så nu är jag lycklig. Köpte massa annat mer och mindre nödvändigt också. Tex mer nutella för den håller på att ta slut, frukt som tyvärr är väldigt dyrt här, lite godis, en ficklampa till Molokai mm.


Nu ska jag snart gå och tvätta lite kläder tillsammans med Sofia. Sen blir de nog sängen för jag är redan trött. Just de, de är tre killar som inte har tillräcklig med pengar för att kunna åka med till Molokai och sammanlagt fattas de ca 21 000 i svenska kronor. Så vi har skänkt pengar till dem idag men eftersom de är en hel del så behöver vi be en hel del för de. Så de vore superbra om ni hade lust att göra de.

Puss o kram!!

Möte om Molokai nu!

Hade visst fel. Idag har jag inte simma med barn för de gjorde den andra gruppen. Vi i den första gruppen fick ha nån slags lära kännadag/aktivitet istället. De va väldigt roligt för vi blev uppdelade i två lag och fick sedan en lapp på saker som vi skulle klä ut oss till: Så vi fick gå till två secondhand butiker och klä ut oss och ta kort på varandra och sedan när vi kom tillbaka visade vi bilderna för varandra. De var hur kul som helst. Detta gjorde vi på eftermiddagen.

På förmiddagen startade vi med quiet time som vanligt fast idag va de redan kl 7. Sedan hade vi international prayer och de är som local prayer som jag skrev om igår fast man ber för ett land istället. Efter de hade vi nån slags aktivitet som en av de som är här i ett år håller i. Så denna gången skulle vi hämta en sak att ge bort till någon annan. Så alla gav bort en eller flera saker. De kunde vara allt från småsaker till kläder.

Nu sa vi ha möte om Molokai så de ska bli intressant. Vissa av oss åker imån och vissa på fredag. Vi vet inte vilka än men kanske får reda på de nu. Måste dra!

Puss hej!

onsdag 9 februari 2011

Sitter på rummet och äter pringleschips, så gott! Kom precis från teachingen där vi börjat gå igenom nya testamentet. Innan teachingen gick jag och Vanessa på en promenad och pratade massa. De var väldigt skönt och jag tror verkligen att hon har gåvan att tala rån Gud och lixom berätta för mig vad han vill och hur han har tänkt. Hon är också väldigt duktig på att be och hon tar verkligen varje tillfälle i akt att få be för folk. Hon är en underbar person. I alla fall på vägen hem från promenaden gick vi in på seveneleven så jag fick köpa chips. 

Imorgon ska vi umgås och spendera tid med barn från ett barnhem tror jag. Vi ska lära dem att simma och att surfa mm. De sak bli riktigt roliga och jag ser mycket fram emot de!

Här är en bild på Andy och Shoshana när han målar hennes naglar. Gulligt!

Trött

Idag började vi som vanligt med quiet time en timma. Sen hade vi local prayer. Någon av oss interns ska hålla i de en gång och man ber för saker här i området. Efter de hade vi teaching - de är som bibelstudie och vi sitter som på en föreläsning.

Efter de hade vi Feeding the hungry och service team. Jag var i service team igen och de va riktigt jobbigt. Jag och Daniella skulle sätta upp massa tält som vi fått och se om  dom va hela och sen fick vi skrubba dom för de var jättesmutsiga. Så de va riktigt jobbigt! Nu är vi ledig fram till 19 sen ska vi tydligen ha teaching igen. Jag känner verkligen inte för de men de är så de är.

Annars är väl allt bra. Solen skiner idag igen efter två dagar av regn så de är riktigt skönt! Jag hade tänkt gå till Walmarkt en affär som har ungefär allting men de tar tid att åka dit så vet inte om jag hinner de innan teaching. Behöver köpa ett till anteckningsblock och lite andra saker. Känner verkligen för chips också!

tisdag 8 februari 2011

Fråga angående fastan

- Kul att du fick pröva på fasta, det är inte många som gör det! Men fick ni ha någon särskild läsning och bön samtidigt, eller var det bara för att ni skulle känna på hur det är att vara hungrig?


Svar: De som kom i januari fick en lektion om fasta. Och de sa att man kunde fasta över saker. Så vi fastar både för att känna på de men eftersom vi gör de varje måndag så kan man ju ta tillfället i akt och fasta över någonting. Men de är upp till en själv vi ber inget speciellt just för att vi fastar om man inte gör de själv. Men vi ber ju mycket under dagen vid de olika samlingarna.

Sen är de jättebra om ni skriver namn efter kommentaren för jag tycker att de är jättekul att se vem de är som skriver. :D Tack

God natt

Läggdax snart hoppas jag. Har sen sist sett en ganska kass film, druckit te med Andy, ätit flingor ur paketet, pratat om Molokai med Steven som kommer där ifrån och nu sitter jag på golvet i vårat sovrum och måste snart  gå på toa igen. Har gått på toa så många gånger idag! Har druckit massa vatten när vi fastade, sen när jag åt på McDonalds beställde jag en liten cola och fick en mugg lika stor som en mellan eller kanske stor cola i Sverige. Så drack upp den och fyllde sen på den. För i Amerika så få man fylla på drickan en gång. Och självklart gjorde jag de för man vill ju utnyttja pengarna. Så tog med mig den colan tillbaka och nu har jag druckit te.

Kanske inte så intressant läsning men nu vet ni i alla fall. Går snart och lägger mig så god morgon Sverige!

Bild


En till bild. Jag sitter på balkongen eller vad man ska kalla de. Om ni kollar på bilden på stn huset som jag lade upp igår så kan ni se att de är rött staket runt trapporna. Jag sitter på våningen längst upp till höger. Så detta är vad jag ser här ifrån. Det är ungefär såhär området vi bor i ser ut. Husen är riktigt dåliga. Dock om ni tittar till vänster om gatan på de lilla vita huset så kan man se att dom har en carport av pressening vilket talar för hur fattiga dom är. Men under presseningen står en glänsande Mustang.

De verkar som att folk lägger väldigt mycket pengar på bilar för när man går omkring på gatorna ser man nästan bara nya bilar. De är helt sjukt. Och de allra flesta bor i superdåliga hus men har splitternya bilar.

Fick en önskan om bild på mig


Så här är en som jag tagit från Hanna. De är från i lördags när vi va på stranden i Puena point. Här är alltså några av de underbara människor som finns här på stn. 

Fasta

Idag har varit en intensiv dag. Vi har som sagt haft fasta. Så har bara druckit vatten hela dagen. Kl 17 fick vi äntligen äta. De va underbart haha. Började med två skedar nutella och sen gick jag till McDonalds. Nu är jag alltså mätt men kroppen känns fortfarande konstig innan den hunnit ta hand om manten och göra energi av den.

Vi började dagen med quiet time kl 8 på morgonen till kl 9. Efter de hade vi nån typ av lovsångsgudstjänst kan man säga. Efter de hade vi testimony (vittnesbörd). Har nog sagt de innan men de är alltså när en person berättar sin livshistoria. Idag va de två personer som gjorde de. De va riktigt känslosamt och jag har blivit underrättad om att  måndagar är stora gråtdagen. Man blir så påverkad av all lovsång och folks testimonys och så har man inte heller ätit någonting så man blir extra känslig.

Sen i slutet vid fyra hade vi bibelstudie och då är man indelade i grupper och varje gång är de en i gruppen som har bibelstudiet så alla ska ha ett bibelstudie var. Idag hade en tjej från England de och hon pratade om gåvor. Och vi fick skriva på lappar åt varandra vilka gåvor vi tyckte att de andra hade. Så man tog en lapp, skrev sitt namn på den och skickade sen runt den så att de andra fick skriva. De va väldigt kul för jag känner inte alla så bra än men ändå hade dom alla något fint att skriva om mig.

måndag 7 februari 2011

Om ni undrar

För er som undrar så har jag ändrat tiden här på bloggen så att de visar Hawaii tid. Så om de står kl 17 tex så är de kl 17 för mig. Bara så ni vet.

Packning

Idag har jag bara slappat. De blev att vi kollade på Super bawl, nån jättefinal i amerikansk fotboll. De va ganska trevligt men långtråkigt. De få tjejer som va med tröttnade en efter en och gick så tillslut satt jag där själv med ca 10 super taggade killar. Orkade inte gå hem för de regnade så.

Gick tillslut när de blev ett kort uppehåll i de eviga regnet. Sen packade jag mina saker som ska skeppas till Molokai inatt. man får bara ha med sig handbagage på flyget dit så man kan skicka saker som skeppas över. Jag hade ingen liten resväska så fick ta en sopsäck att packa i. Ryggsäcken vill jag ju ha med som handbagage sen.

Imån ska vi fasta på dagen. De gör vi tydligen varje måndag. Fastan är slut kl 17 men innan de får man inte äta någonting.

Så här bor vi!

Ett av sovrummen

Vårat kök

STN huset med lägenheterna i på översta våningen bor tjejerna, mellan killarna och understa staff. 
De gröna huset till vänster är Divine Pleasures, alltså bordellen som vi förhoppningsvis får köpa. 

Tycker dock inte att bilderna är riktigt rättvisa för de ser inte så sunkigt ut men de är de. 

söndag 6 februari 2011

Molokai

Idag blir de en lugn dag. Vi gick upp kl 7 för att gå till kyrkan kl 8. Man kan gå kl 8 eller 10 men vi ville gå kl åtta för att ha kvar lite av dagen då gudstjänsten är över 2 timmar. De regnar idag så de är inte så roligt. De blir lite kallar då och man har inte lust att hitta på så mycket. I alla fall inte jag.

Idag är de nån jättefinal i amerikansk fotboll som de flest av oss ska titta på. Så jag kanske går och gör de. Behöver åka till en affär också och köpa myggmedel och solskydd. Behöver köpa ett par joggingskor också.

Vi ska åka till en annan ö Molokai på outreach på fredag och jag tror att jag vill ha ett par bra skor att gå i för vi ska nog gå runt på ön en del. Vi ska vara där i tio dagar och under tre dagar är de ett skate contest, alltså en skatetävling som stn anordnar. Så de ska vi göra plus en massa annat. De ska bli en överraskning vad vi ska göra så vi vet inte så mycket. 

Sorry

Han aldrig ta några bilder på hur vi bor men ska se om jag hinner de imån.

Puss o kram

Livet är allt bra ibland!

God morgon Sverige och god kväll Hawaii. Idag har vi varit på en strand som heter Puena point. Vissa av oss surfade och vi andra låg bara och slappade i solen. 








På eftermiddagen åkte vi till ett shoppingcenter och jag köpte en jättesöt klänning för ca 200 kr.När vi skulle åka hem så kom aldrig bussen men de kom en annan så vi frågade chauffören när våran skulle komma och han sa om en timme. Vi hade väldigt bråttom för vi skulle till surferschurch så vi fick lite panik, Så vi försökte få lift med någon bil men den ända som stannade hade bara två säten och vi var 7 tjejer. Så va ställde och i ring och bad och sen efter ett par minuter kom bussen!


När vi kom hem så han vi till och med duscha snabbt innan vi åkte till surfers church. Man håller till i en trädgård hos några där dom har satt upp ljusslingor och så äter man massa god mat, sjunger lovsånger och någon pratar lite. De var hur mysigt som helst. Nu är jag dock jättetrött så väntar på att klockan ska bli lite mer så att jag får gå och lägga mig.